Hrady.cz
Svobodný dvůr stával v místech dnešního Nového Vrbna. Založen ve 14. stol. v souvislosti s těžbou stříbra. Od r. 1412 patřil k proboštství v Březové. R. 1726 na jeho místě zakládá Josef František hrabě z Vrbna ves Nové Vrbno.
Stodola
Zdivo původního dvora zavzaté do zdiva stodoly
© Luděk Pitter 07/2006
Graficke pismenko Z Větřkovic do Vítkova většina motoristů asi zvolí kratší cestu po silnici II/462, cyklisté mohou jet po místních komunikacích jižní cestou přes Nový dvůr v jehož místech se nacházel svobodný dvůr Goldzyef od Goldseiff (Golden - seifen = „místo, kde se rýžovalo zlato"), vznikl pravděpodobně ve 14. století, v době kdy se zde těžilo stříbro. Počátky dolování jsou však v této oblasti zaznamenány již o století dříve. Terénní náznaky po dávné těžbě jsou ojediněle patrné ve směru na Kunčice až k Fulneku, jeho části Jerlochovice.

historie

Roku 1726 zakládá Josef František hrabě z Vrbna ves Nové Vrbno na pozemcích bývalého svobodného dvora Goldzyef. Historie tohoto místa začíná však již ve 13. století v souvislosti s těžbou stříbra v této oblasti. Roku 1412 se stává majetkem březovského proboštství a roku 1475 byl jako pustý vložen Janu z Žerotína do olomouckých desek. Od roku 1563 je v majetku fulneckého panství a na místě byl zřízen vrchnostenský dvůr. Proč a kdy byl Goldzeyf

L.P. (Tichánek J., Šerý Z., Šlechtická sídla na Novojičínsku, 2003), 12.10. 2006

popis

Do dnešních dnů se dochovaly jen skromné zbytky původního kamenného zdiva zastavěného do nově stavěných budov patrně po roce 1727. Dochovala se i kamenná částečně zasypaná studna o průměru 3 m a sklípek s klenbou pod hájovnou. Současný areál i dnes dispozičně odpovídá dochovaným plánkům z počátku 19. stol. Celkově však vzhled budov již příliš svou historii nepřipomíná.

Opava  (OP)

Další ostatní v okolí