Hrady.cz
Velká gotická tvrz, někdy dokonce označovaná jako hrad, z konce 14. století, vystavěná Buškem ze Strážova. Renesančně přestavěna v 16. století. V 18. století tvrz přestala sloužit jako panské sídlo a stala se obydlím úředníků.
© Luděk Pitter 06/2006
Graficke pismenko Tvrz je v současné době opravována. Pokud se k ní návštěvník chce dostat, musí projít dvorem bývalého JZD. Ale na zákaz vstupu jsem tam nikde nenarazil ;-)
V září 2003 se ještě dalo nahlédnout i dovnitř, ale vzhledem k tomu, jak předpokládám, že probíhají opravy, tak v současné době už bude tvrz nejspíše přístupná jen zvenku.
15.6. 2004

popis
    Gotickou tvrz tvořila minimálně patrová hranolová obytná věž o stranách 12 x 10 m. Věž obíhala ve vzdálenosti cca 5 metrů hradba tvořící tak na třech stranách úzký parkán, pouze na východní straně se rozšířila a vytvořila zde rozlehlé nádvoří zakončené na okraji skalního výchozu čtverhrannou dovnitř otevřenou baštou. Do jihozápadního kouta hradby byla do hradby vestavěna čtverhranná bašta se zaobleným nárožím, která zde chránila vstupní bránu v

dějiny
    Tvrz v Opálce postavil v 80. letech 14. století Bušek ze Strážova či jeho stejnojmenný syn, poprvé je zmiňována roku 1392. Během první poloviny 15. století Opálka z historických pramenů mizí a setkáváme se s ní až v jeho druhé polovině, kdy již patřila rytířům z Dražovic a Opálky. Mezi roky 1476 a 1480 ji neznámým způsobem získal Bedřich Škorně z Malonic, on a jeho syn byli pány na Opálce dalších 60 let. V letech 1538–40 získala Opálku Alžběta z

Zany, 15.6. 2004
    Tvrz Opálku postavil na vysokém ostrohu 2 km západně od Strážova Bušek ze Strážova, který se r. 1392 psal již z Opálky. Byla to pomezní tvrz na vedlejší zemské stezce, vedoucí od Janovic podél Městišťského potoka jižním směrem do údolí Řezné a dále do Bavorska. Tvrz byla střediskem malého panství, k němuž náležel kromě šesti vesnic i Strážov, tvořící vzdálenější podhradí a povýšený r. 1525 na městečko s právem hradeb. Od počátku 15. století

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku IV., Západní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1985, aktualizováno, 21.2. 2011

Klatovy  ( KT)
    Strážov