Hrady.cz
Socha z roku 1747 před západním průčelím farního kostela. Od tradičních zobrazení patrona zpovědního tajemství a ochránce před pomluvami ji odlišuje zejména převrácený džber s vytékající vodou, na kterém stojí, a podstavec bohatě zdobený reliéfy.
Socha od západu

Socha svatého Jana Nepomuckého v Křižanech

Graficke pismenko Křižanská socha svatého Jana Nepomuckého stojí před západním průčelím kostela, severně od vjezdu do dvora bývalé fary. Chronogram na zadní straně soklu ji datuje do roku 1747. Ostatní strany podstavce zdobí reliéfy svatých Maxmiliána (patron farnosti), Františka Xaverského a Priska (ochránci proti moru). Vlastní socha je v podstatě standardním zobrazením patrona zpovědního tajemství, od mnoha podobných odlišená především převráceným džberem s vytékající vodou, na němž světec stojí a andělem, sedícím u jeho nohou.