Hrady.cz
Dnes již zaniklá tvrz byla postavena v polovině 14. století. Měla pravidelný tvar obdélníka cca 38 x 51 metrů.
reliéf objektu v SV části
Graficke pismenko Roku 1382 je v pramenech připomínán Petr Kvasa z Olešné, další zmínka o Olešné pochází až z počátku 16. století, kdy patřila Anně z Chotětic a po ní jejímu bratru Ondřeji Sloupovi. Ondřejův syn Petr a jeho pět sester si roku 1548 nechali do obnovovaných zemských desek zapsat již jen „zámek pustý a dvůr poplužní“. O tři roky později prodal Petr Olešnou Kryštofovi Skuhrovskému ze Skuhrova, který ji již natrvalo připojil k vlašimskému panství. Tvrz či hrad (klasifikace není v literatuře jednotná) vznikla zřejmě ve druhé polovině 14. století. Sídlo mělo pravidelnou dispozici ve tvaru obdélníka cca 38 x 51 metrů. K obvodovému ...
Pavel Zany Komárek, 13.4. 2004