Hrady.cz
Přírodní památka vyhlášená v roce 1993 pro výrazný skalní výchoz jurského vápence. Místo spjato z dávnou i nedávnou historií zachycující obraz dávného ekosystému a i dnes botanicky velice zajímavé.
Váňův kámen
Pohled od jihu
© Luděk Pitter 10/2006
Graficke pismenko Váňův kámen, skalní útvar na východním svahu Bílé hory, na červeně značené turistické stezce vedoucí z Kopřivnice k rozhledně na Bílé hoře. Je 13. zastavením na Lašské naučné stezce. V prostředí, kde se nachází, působí až neskutečně, proto se mu snad říkalo "Čertův kameň". Dnešní název, používaný od 19. stol., je odvozen od jména sedláka, na jehož pozemcích se nacházel. Na místě je informační tabule s podrobným textem a často i množství horolezců, protože Váňův kámen je vyhledávanou cvičnou skálou. Nejednoduší přístup je, napojit se na červeně značenou turistickou stezku v ulici Záhumenní u Muzea Fojtství, příjezdová silnice do Kopřivnice II/480 a to nedaleko od místa, kde z této ulice můžete Váňův kámen mezi stromy zahlédnout.

historie

Přírodní památka Váňův kámen byla vyhlášena 2.12.1993, jedná se o výrazný skalní výchoz jurského vápence s brekciovou texturou a nachází se na katastrálním území města Kopřivnice, historické hranici panství novojičínsko-štramberského a hukvaldského. S místem je spojeno datum 26. června 1695, kdy zde došlo k jednomu z největších selských povstání na severní Moravě. Historie místa sahá až k začátku našeho letopočtu, neboť povrchovým průzkumem

Váňův kámen a rebelie na hukvaldském panství
    Místo pod Váňovým kemenem bylo několikrát svědkem význačných srocení lidu. V květnu roku 1683 vypuklo na hukvaldském panství nevolnické povstání. Povstalci se srotili u Váňova kamene na hranici mezi Kopřivnicí a Štramberkem. Uvedli, že trpí nouzí, neboť již nic nemají a vše již museli odevzdat vrchnosti. Uvedli, že jsou trvale sužováni dalekými povozy, bitím purkrabího Jana Čermáka, vězením od důchodního písaře a vymáháním posledních peněz.

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek - Místek 2006, 8.10. 2006

popis

Přírodní památka je vyhlášena na ploše 0,77 ha a vlastní skála vystupuje asi 15 m nad okolní terén. Váňův kámen je tvořen valouny a bloky vápence druhohorního stáří (jura - křída). Jedná se o vápnité usazeniny vytvářené v mělkém moři. Lze zde najít zkameněliny celého dávného ekosystému. Místo je i botanicky zajímavé, najdete zde např. mochnu jarní, rozchodník bílý, sleziník červený a další. Můžete zde zahlédnout Otakárka fenyklového, pěnice,

přírodní scenerie
     Nový Jičín  (NJ)