Hrady.cz
Výrazné, příkopem a valem chráněné okrouhlé tvrziště po got. tvrzi ze 14. st.; zmínka o vsi z r.1362, před r. 1400 ji získali páni ze Samechova. Po smrti Mikuláše ze Samechova r. 1415 bylo zadlužené zboží odkoupeno Vilémem ze Soutic a tvrz zanikla.
Tvrziště od jihu
Graficke pismenko Ves Černýš se nachází asi 4 km západně od Zruče nad Sázavou, v těsné blízkosti dálnice D1 z Prahy na Brno. Pokud použijete dálniční exit č. 56 u Soutic a pojedete směrem na Zruč n. S., stačí odbočit vlevo a projet obcí Soutice až do Černýše, kde cesta končí. Tvrziště leží v jižní části obce vpravo od silnice, nachází se však na soukromém pozemku a není běžně přístupné.
F. Matoušek, 11.10. 2006

Historie tvrze
    V psaných historických pramenech se ves Černýš objevuje poprvé teprve v roce 1362, kdy je zmíněn zeman Jan z Černýše, další podrobnější zprávy o tvrzi či majitelích nejsou až do r. 1400 k dispozici. Někdy před tímto rokem získali celé zboží Matyáš (uváděný i jako Matěj) Samechovec ze Samechova s manželkou Domkou. Po nich spravoval statek jejich syn Mikuláš, díky dlouhodobě špatné finanční situaci, vedoucí roku 1407 až zápisu dluhu a platu

Popis tvrziště
    Původní gotická tvrz v Černýši stávala v jižní části vsi, zřejmě v těsné blízkosti dnes již neexistujícího poplužního dvora, a to poněkud netypicky ve svahu pod plochým návrším. V současnosti je tvrziště kruhové, o průměru asi 18 metrů, a doposud je chrání pěkně dochovaný až 3 metry hluboký a místy téměř 5 metrů široký okružní příkop, lemovaný z vnějšku ještě sypaným valem. V tělese severní části valu je zapuštěn malý, valeně zaklenutý sklípek,

Benešov  (BN)
    Další tvrze