Hrady.cz
Pozdně barokní zámek postavil po r. 1766 Adam Löw. Je to obdélná dvoupatrová budova s valbovou střechou a věžičkou s cibulkou uprostřed, s mansardami s římsami, volutami a barokními okny, stěny zdobeny poloobloukovými římsami. Nyní je pěkně opraven.
Čelní pohled na zámek
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Lítov leží 8,5 km západně od Sokolova. Ves Lítov se připomíná v pramenech poprvé v r. 1378. Tehdy ji vlastnili zemané z Lítova, kteří se zde udrželi i po celé 15. století. V 16. a 17. století patřil Lítov Perglarům z Perglasu, od r. 1685 Janu Ferdinandu a Františku z Písnice. Písnicové připojili ves ke svému hartenberskému panství a postoupili Lítov v r. 1764 Matěji Heinlovi a ten v r. 1766 kadaňskému měšťanu Adamu Lówovi. Jeho dcera Markéta přinesla Lítov v r. 1798 věnem svému muži Michalu Kahlerovi z Kadaně, jehož rod se zde udržel až do r. 1896. K Lítovu patřilo od r. 1787 panství Nový Dvůr ...

Karlovarský kraj
     Sokolov  (SO)