Hrady.cz
Renesanční tvrz, vybudovaná v 30. či 40. letech 16. stol. v areálu poplužního dvora. Nahradila starou tvrz opuštěnou koncem 15. stol. Po roce 1656 ztratila funkci panského sídla a sloužila k bydlení úředníkům a zaměstnancům statku. Dnes obytný dům.
nová tvrz
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko Stará dražovická tvrz (viz samostatné heslo) byla opuštěna pravděpodobně koncem 15. století. Brzo na to, nebo dokonce v době, kdy byla ještě stará tvrz užívána, byla v sousedním poplužním dvoře postavena tvrz nová. Podle současných poznatků je její vznik kladen do 30. či 40. let 16. století. Jednalo se o jednoduchou renesanční obdélníkovou budovu se třemi oblouky arkád, otevřených do dvora. Z původní dispozice se dochovaly dvě velké místnosti s původními renesančními křížovými klenbami, arkádová chodba a dvě menší prostory; jedna z nich snad byla původní kuchyně. V roce 1656 Dražovice koupil markrabě Michal z Clavesany, který je připojil ...
Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, I.díl (A-J), nakladatelství Argo, Praha 1998), 22.1. 2010

Klatovy  ( KT)
    Dražovice