Hrady.cz
Hrad založený na počátku 13. století pravděpodobně králem. V roce 1434 ho zástavou získávají Šlikové. Za Šliků proběhla velká přestavba hradu. Na počátku 17. století uváděn jako pustý. V 19. století rozsáhlé zříceniny rozebrány na stavební materiál.
Pohled na plochu hradiště a příkop

Hrad Kynšperk nad Ohří

Graficke pismenko Na kynšperském návrší stávalo původně asi slovanské hradiště, jehož zbytkem je snad mohutný val u starého židovského hřbitova. Archeologický průzkum dosud o této první fázi kynšperského hradu nic neřekl. Dosti podrobně jsou však známé zbytky jeho druhé fáze, kterou lze datovat do koncem 12. nebo začátku 13. století. Souvisela už se vznikem a vývojem města Kynšperka. První nespornou zprávou o městě Kynšperku je jeho zakládací listina z r. 1232. I když se v ní o hradě výslovně nemluví a doksanským premonstrátkám se dává právo vybudovat zde město – nebo spíše poddanskou tržní osadu bez větších městských práv (forum) – přece jenom jeho název ...
Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, 5.3. 2005

nepatrné zbytky zdí
    Karlovarský kraj