Hrady.cz
Čtyřkřídlý zámek ceněný pro svůj čistý renesanční sloh, vznikl patrně přestavbou tvrze ze 14. stol. Na přelomu 16. a 17. stol. za Horvathů renesanční přestavba. V pol. 18. stol. dostavěn do současné podoby. Dnes expozice Slovenské národní galerie.
Strážky
zámek od severovýchodu
Graficke pismenko Jedinečnou památkou v západní části Spiše, při úpatí východních částí masívu Vysokých Tater, je renesanční zámek ve Strážkách. Ten tvoří spolu s pozdně gotickým kostelem sv. Anny a nedávno zrenovovanou zvonicí jednotný architektonicko-urbanistický komplex. Obec Strážky, dnes součást městečka Spišká Belá, se nachází při hlavní silnici z Kežmarku, vzdáleného asi jen 5 km jižním směrem, a 1 km jižněji od Spišké Belé. Zámek leží v samém centru obce, na okraji rozlehlého anglického parku a zahrady obehnaných okrasnou zídkou. Západní stranu areálu tvoří hlavní silnice, východní pak tok řeky Poprad. Čtyřkřídlý renesanční zámek, jehož počátky spadají až do 14. ...

Historie zámku Strážky a obce
    Samotná obec Strážky, ve které se zámek nachází, vznikla již ve 2. polovině 12. století. Darovací listinou z počátku 14. století ji král Karel Robert daroval rodině Berzeviczyovců. Významným mezníkem v dějinách Strážek se stal rok 1556, kdy císař Ferdinand I. za zásluhy při obraně hradu Sihoť v protitureckých bojích věnoval donační listinou právě osadu rodině Horváth-Stansith. Byl to právě jeden z členů této rodiny, Gregor Horváth-Stansith

Jan P. Štěpánek podle informačních cedulí u zámku, 26.9. 2006

Popis zámku Strážky
    Zámek Strážky byl budován postupně a tento složitý stavební charakter si ponechal dodnes. Na hraně říční terasy řeky Popradu bylo prvně vystavěno současné západní křídlo. Postupně přibylo jižní křídlo s takřka kruhovou baštou (věžicí) v jihozápadním nároží a čtverhranným výstupkem k jihu. Obě křídla jsou patrová a mohutným slepým druhým patrem, ukončeným korunní římsou na níž navazuje zdobná atika. Na tuto stavební etapu navázala výstavba

tvrz přestavěná na zámek
    Slovensko