Hrady.cz
Původně gotický kostel v Debři stojí na vyvýšeném pravém břehu Jizery. Dochovala se gotická klenba presbytáře. Pozdně barokní přestavba kolem roku 1770 přinesla úpravu tvaru oken, novou sakristii a vnitřní zařízení, rozkradené po roce 1990. Dnes slouží pravoslavným.
Celkový pohled na kostel
Graficke pismenko Debř je součástí města Mladá Boleslav. Kostel se nachází v zatáčce a stojí na břehu Jizery vedle místního divadla. Vedle kostela stojí za povšimnutí barokní zvonice, která je v mnohem lepším technickém stavu než samotný kostel. Kostel sv. Barbory byl v minulosti vykraden a tak je v dnešní době interiér v celku strohý, ale i tak je otevřen a poskytuje veřejnosti svoje prostory. Technický stav kostela je ovšem v dost neuspokojivém stavu a snad se najdou v brzké době finanční prostředky na jeho opravu. Vedle kostela směrem na Kosmonosy stojí boží muka, která jsou bohužel ještě v horším stavu.
Aleš Marek, 27.9. 2006

Kostel je přístupný v době bohoslužeb, které se konají o nedělích od 9.00.

historie

Kostel má gotické jádro ze 13. století, loď je plochostropá, hladká s lunetovými okny. Presbytář je gotický s polygonálními opěráky, sklenutými křížově a s paprsčitými žebry. Triumfální oblouk na pásu. Na severní straně pozdně barokní sakristie z roku 1770, sklenut prasklou plackou. Zařízení bylo barokní z 80. let 17. století. Hlavní oltář byl rámový s rokokovým obrazem sv. Barbory a se soškami sv. barbory a Kateřiny, autorem byl pravděpodobně

Aleš Marek / Československá akademie věd, Ústav teorie a dějin umění. V roce 1977 vydala Academia/, 27.9. 2006

Mladá Boleslav  (MB)
    Mladá Boleslav-Debř