Hrady.cz
Tvrz v l.1630-1634 přestavěna na raně barokní zámek. Tehdy a opětovně v r.1737 upraven pro Kartuziány. Po r.1945 majetek MNV Sobčice. V devadesátých letech zámek prodán do soukromých rukou. Nový majitel zrekonstruoval a opravil celý objekt.
© Pavel Vítek 09/2006
Graficke pismenko Sobčice leží 18 km jihovýchodně od Jičína a 10 km západně od Hořic. Zámek stojí v blízkosti kostela na místě, kde kdysi stávala tvrz. Zámek je vystavěn v raně barokním stylu. Je to prostá jednopatrová budova obdélníkového půdorysu s mansardovou střechou. Nad vchodem je malá věžička s cibulovitou bání. V prvním patře věže je kaple.
Od 16.11.1950 budovu zámku spravoval MNV Sobčice. Budova sloužila k bydlení. V letech 1980 až 1990 byl zámek využíván jako galerie. Stálou expozici zde měl malíř Karel Šlengr.
V 90. letech minulého století byl zámek prodán. Nový majitel Jan Tomášek do konce století budovu generálně opravil a využíval k rekreaci. Dnes má zámek dalšího nového majitele, Petra Hancvencla.
Zámek je pro veřejnost nepřístupný.

historie

Poprvé se obec Sobčice objevuje na listinách z roku 1281. Listiny se týkají kláštera v Chomutově. Na listině z roku 1373 se uvádí Vaněk ze Sobčic. Sobčice jsou jmenovány i na listině z roku 1378. Zámek stojí v blízkosti kostela. Na stejném místě kdysi stávala tvrz. Při první zprávě o tvrzi je uveden Jan Krupý z Probluze. Z roku 1373 známe jméno zemana Vaňka ze Sobčic. Z roku 1408 pak Martina ze Sobčic, jinak z Popovic. R. 1526 je zmíněn

tvrz přestavěná na zámek
     Jičín  (JC)