Hrady.cz
Pozůstatky městských hradeb postavených na přelomu 15. a 16. století. Dokončeny r. 1535. Opevnění se skládalo z kamenné hradby, 3 bran a 13 okrouhlých bašt. Dnes dochovány krátké úseky i s několika baštami.
Jedna z mála dochovaných hradebních bašt
tato se nachází v severovýchodní linii opevnění
Graficke pismenko Město Hlučín se rozkládá v nádherně členité slezské krajině, která obklopuje meandrující řeku Opavu, 10 km severozápadně vzdušnou čarou od centra Ostravy. Vlastní historické jádro města, které je od roku 1992 vyhlášeno za městskou památkovou zónu, je ve velké míře uchováno a do dnešních dob si zachovalo nejen svůj středověký půdorys, ale i částečně zachované úseky hradeb, které jádro města svíraly. Původní kamenné městské hradby se třemi branami, třinácti okrouhlými baštami a příkopem dodnes dokládá dvojitý věnec ulic, mezi nimiž se dochovaly krátké úseky kamenných zdí a několik torz dovnitř otevřených okrouhlých bašt s klíčovými střílnami. Pozůstatky hradeb ...

Historie hlučínských hradeb
    Opevnění města Hlučína bylo podle všeho vytýčeno již při samotném založení města a jeho průběh se prakticky již nikdy nezměnil. Na západě navazovaly hradby na opevnění středověké tvrze, později přestavěné na zámek. Hradby byly vybudovány koncem 15. či až počátkem 16. století. Údajně bylo opevnění dokončeno v roce 1535 za majitele tvrze Bernarda ze Zvole. To se tehdy skládalo z kamenné hradby přerušené Opavskou (Dolní), Ostravskou (Horní) a

Jan P. Štěpánek podle Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K. Kuča, Libri, Praha 1998), 18.9. 2006

brána, opevnění
     Opava  (OP)