hrad Ruchomperk

Kouřim, Rauchenberk, Velký Kouřim
Terénní zbytky hradu snad z přelomu 12. a 13. století. Zanikl v 1. pol. 13. st. v souvislosti s vyhnáním ze země možného stavebníka Černína z rodu Drslaviců po sporu s Přemyslem Otakarem I. Zachovány valy a příkopy kolem pahorku předhradí a jádra.
Graficke pismenko Jen nepatrné zbytky zdí a příkopy naznačují bývalou přítomnost malého hrádku. Pokud se vydáte do těchto končin, na toto místo dojdete po červené značce asi 7km z Nového Herštejna.
28.5. 2002

historie

Přestože se v 15. století objevuje jméno hradu ve šlechtickém predikátu, je možné, že se nevztahuje k této lokalitě (resp. používá se predikátu bez toho, že by sídlo existovalo). Dle archeologických nálezů totiž hrad na Velkém Kouřímu vznikl zřejmě už na přelomu 12. a 13. století a zanikl o půl století později. Nejpravděpodobnější jsou dvě možnosti jeho funkce – buďto šlo o stavbu královského opěrného bodu králem Přemyslem Otakarem I.; nebo šlo

Ivka (T. Durdík - Ilustrovaná encyklopedie českých hradů - Libri, Praha 2000), 10.2. 2011
    Kouřim (Ruchomperk, Rauchenberk) – hrad
    Na zalesněném kopci Velký Kouřím, 6 km jihozápadně od Chudenic, stál patrně již v první polovině 14. století hrad nazvaný Rauchenberg či Ruchomperk, což je překlad českého názvu hory Kouřím. Dnes jsou z hradu dochovány jenom nepatrné stopy, prokazující někdejší oválný půdorys příkopů a hradeb. Ovál byl na delší straně přeťat příkopem, takže je možno rozlišit větší horní hrad a menší dolní hrad se studnou. Postavili jej snad Černínové, kteří

Zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (IV – Západní Čechy); Bělohlávek, Miloslav, Dr., Fiala, Zdeněk, prof. Dr. DrSc., Hosák, Ladislav, prof. Dr. DrSc., Pavel, Jakub, Doc. Dr. DrSc., Janáček, Josef, Dr. DrSc., Kotek, Ludvík, prom., 29.9. 2003

nepatrné zbytky zdí
     Domažlice  (DO)