Den boje za svobodu a demokracii
Hrad poprvé připomínán jako pustý r. 1510, založen snad v 1. pol. 14. století. R. 1703 do zřícenin vestavěna kaple. Areál dnes zastavěn obytnými domy, dochovány zbytky zdí paláce, hradeb, valy a příkopy.
Jediný svědek hradu
Graficke pismenko Dnes již zaniklý hrad. Na jeho základech vystavěna obytná stavení, v nichž jsou pravděpodobně zachovalé gotické sklepy. Na místě jsme objevili v jednom ze dvorů zbytek věže. Patrný je i příkop.
28.5. 2002

Komošín a Svrčovec
    K severu od Klatov táhne se při Úhlavě líbezné údolí lučné, oživené několika osadami, které se rozkládají při patě bokův, jimiž se údolí toto svírá. Nás baviti bude především Svrčovec, který má již popisovanou polohu. Proti němu vypínají se lesnaté stráně patřící k výšině, která se mezi Úhlavou a Točnickým potokem v podobě vejčité rozkládá. Malý kus severně od Svrčovce vybíhá z ní ostroh, nevelmi široký, ale vysoký, který ke břehům Úhlaviným

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého (kn.9), 23.8. 2002
    Hrad Komošín stával na vysokém ostrohu nad řekou Úhlavou a střežil vedlejší zemskou stezku, vedoucí z Nýrska širokým údolím Úhlavy k hradu Švihovu. Dnes jsou dochovány jenom nepatrné stopy původního zdiva, protože poslední zbytky hradního věžovitého stavění se po r. 1945 zřítily. Dosud je zde patrný široký příkop, vylámaný ve skále, ovšem dnes již značně zmenšený, který odděloval ostroh od ostatního terénu. Hrad Komošín se připomíná poprvé r.

nepatrné zbytky zdí
     Klatovy  ( KT)