Hrady.cz
V obci stála tvrz z 12.st., později majetek rodu ze Žerotína. Na jejím místě augustiniáni v polovině 18. století vybudovat barokní zámek, jednopatrovou budovu obdélníkového půdorysu. R.1827 obnoveny interiéry. Dnes zámek v soukromém vlastnictví.
Žerotín
Pohled z bývalé zámecké zahrady

Žerotín

Graficke pismenko Zámek se nachází ve středu obce Žerotín-Strukov vzdálené 8 km od Šternberka. Stojí naproti kaple, u které je také zastávka autobusů z Olomouce (doba jízdy z Olomouce cca 40 minut).
Jan Holeš, 13.9. 2006

Žerotín
    Ves se připomíná poprvé v r. 1131. Později se stala majetkem rodu ze Žerotína. Stála v ní tvrz, uváděná poprvé v r. 1348. Za husitských válek byla tvrz zřejmě zničena, později byla obnovena a naposledy se zmiňuje v r. 1599. Pravděpodobně na místě tvrze dali augustiniáni v polovině 18. století vybudovat barokní zámek sloužící jako letní sídlo. V r. 1751 byla dostavěna jednopatrová budova obdélníkového půdorysu o třinácti okenních osách a s

kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, Svoboda, Praha 1983, 13.9. 2006