Hrady.cz
Zámek postaven v r.1792 v doznívajícím barokním stylu, s přechodem ke klasicismu. V roce 1869 přestavěn v novorenesančním stylu a přistavěna věž. V l. 1907–1910 přistavěno doprostřed jižního průčelí schodiště.
Zámek se zahradním schodištěm
© Pavel Vítek 09/2006
Graficke pismenko Obec Horní Maršov leží na úpatí Krkonoš, 15 km severně od Trutnova. V roce 1744 se Maršov stal samostatným panstvím. Tehdy ho vlastnil významný krkonošský rod Schaffgotschů. Zámek dal postavit v r. 1792 na místě panského domu císařský komoří Jan Berthold Schaffgotsch, spolu se svým zetěm Alfonsem Aichelburgem. Členění fasád ještě prozrazuje doznívání baroka, střízlivější dekorace ukazuje již na přechod ke klasicismu. V roce 1829 se majitelem stal Berthold Aichelburg. Jeho syn Alfons Aichelburg v roce 1869 zámek přestavěl do nepravidelné čtyřkřídlé podoby v novorenesančním stylu. Při jihozápadním nároží vznikla asymetricky postavená věž s cibulovitou ...
Pavel Vítek (aktualizováno redakcí, 2018), 20.9. 2006

Časová osa

1792
    Zámek nechali vystavět na místě panského domu císařský komoří Jan Berthold Schaffgotsch a Alfons Aichelburg
    Majitelem se stal Berthold Aichelburg
    Zámek přestavěn do nepravidelné čtyřkřídlé podoby v novorenesančním stylu Alfons Aichelburg.