Hrady.cz
Chátrající trojkřídlý zámek, vzniklý přestavbou původní gotické tvrze ze 14. st., rozšířené Vencelíky z Vrchovišť po r. 1550 o dvě obytná křídla. Další barokní přestavba za Paradiesů, na poč. 18. st. postaven „nový zámek“. Empírové úpravy z r. 1840.
Nejstarší část bývalé tvrze (dnes zámku) od východu
Graficke pismenko Městečko Nová Včelnice leží asi 12 km severovýchodně od Jindřichova Hradce, odkud se sem můžete vydat i na hezký výlet úzkokolejkou po trase Jindřichův Hradec – Obrataň. Opuštěný a chátrající zámek, vzniklý přestavbou a rozšířením původní gotické tvrze, stojí ve východní části městečka nad rybníkem, při silnici na Žirovnici.
Filip Matoušek, 12.9. 2006

Historie sídla
    Poprvé je Včelnice zmiňována prameny v roce 1360, kdy se po smrti Svatomíra ze Včelnice připomíná jeho nezletilý syn Bláha. Jeho potomci tu pak zřejmě sídlili až do poloviny 15. století, kdy je také (roku 1454) poprvé výslovně doložena existence tvrze. Za válek mezi Jiříkem z Poděbrad a panskou jednotou byla podle některých zpráv Včelnice roku 1467 za Vojslavských vypálena Zdeňkem z Hradce, nedlouho poté ji však získali Vencelíkové z Vrchovišť,

Popis a současný stav
    Původní gotická tvrz vznikla na návrší nad rybníkem pravděpodobně v první polovině 14. století. Zpočátku ji tvořila podsklepená čtverhranná věž chránící na vstupní straně bránu neznámé podoby a další podsklepená budova na jihovýchodě. V 15. století vznikla při věži na jihozápadě další obytná budova s arkýřem. Po roce 1550 nechali Vencelíkové postavit zejména jižní a východní křídlo a západní křídlo doplnila arkáda. Za Paradiesů bylo sídlo

tvrz přestavěná na zámek
     Jindřichův Hradec  (JH)