Hrady.cz
Památník věnovaný památce 1228 vojáků zraněných a padlých v bitvě u Slavkova v roce 1805, kteří prošli valašskomeziříčským vojenským lazaretem. Památník postaven v městském parku při řece Rožnovská Bečva v r. 1899.
Celkový pohled na památník
© Jan P. Štěpánek 07/2006
Graficke pismenko V nenápadném městském parku na západním okraji Valašského Meziříčí, sevřeném mezi silnici z centra města na Poličnou a Branky a řeku Rožnovskou Bečvu, nachází se poměrně málo známý památník. Ten byl vystavěn v roce 1899 a upomíná na 1228 zraněných a zde pochovaných vojáků, kteří byli zraněni v památné bitvě u Slavkova v roce 1805 a zde, ve Valašském Meziříčí, ve vojenském lazaretu hospitalizováni a léčeni.
Mohyla je tvořena odstupňovaným pomníkem na půdoryse čtverce. Celek je zakončen několik metrů vysokým kamenným obeliskem. V dolní části se nachází kovová deska s latinským nápisem upomínajícím na výše zmíněných 1228 vojáků.

pomník, památník
    Zlínský kraj