tvrz Višněvice

východní tvrz
Terénní zbytky východní višněvické tvrze, založené asi ve 13. st. a r. 1379 uváděné jako příslušenství Choustníka, r. 1597 již zaniklé. Dobře dochované tvrziště o rozměrech jádra asi 7x11 m s dosud 3–6 m širokým okružním příkopem a vnějším valem.
Průhled jihozápadní částí příkopu, vpravo jádro tvrziště
Graficke pismenko Zaniklé tvrze a ves Višněvice leží v lesích u hájovny a tábora Eustach (asi 2,2 km severozápadně od Těmic), několik desítek metrů severně od rozcestí, na němž žlutá turistická značka od Chválkova uhýbá k jihu směrem na Staré Hutě. Nejlepší je pokračovat od tohoto rozcestí lesní cestu k severu, dolů lesem z mírného kopce, až dojdete k prameni krytému dřevěnou budkou, stojícímu vlevo při cestě.
Přímo proti prameni na druhé straně cesty leží větší, západní tvrziště.
Menší tvrziště leží dále v lese severovýchodním směrem, vzdáleno asi 100 metrů.
Filip Matoušek, 7.9. 2006

Historie
    Historické prameny jsou na informace o Višněvicích dosti skoupé. Roku 1379 se uvádějí v popisu majetku příslušnému k hradu Choustníku, poté však jakékoli zprávy chybějí a roku 1597 se objevuje jen zmínka o lesu zvaném Višněvice. Díky archeologickému materiálu nalezeném při zkoumání lokality je osídlení obou tvrzí a vsi doloženo do 13. – 14. století. Lze soudit, že ves spolu s oběma tvrzemi zanikla nejspíše někdy na počátku 15. století za

Popis tvrziště
    Menší višněvické tvrziště leží severovýchodně od zmíněného pramene a lesní cesty, asi 100 metrů dále v mírném lesnatém svahu. I když je rozlohou menší a plocha jeho pětibokého jádra má rozměry jen asi 7 x 11 metrů, je mnohem výrazněji dochované a v lesním terénu i v létě dobře patrné. Jádro je chráněno dosud zřetelně viditelným příkopem o šířce 3 – 6 metrů, zesíleným ještě vnějším valem.

Pelhřimov  (PE)

Další tvrze v okolí