Hrady.cz
Nejvyšší vrchol Ždárských vrchů (836 m). Druhý nejvyšší Českomoravské vysočiny. Skály jsou tvořeny migmatickými a biotitickými rulami, vzniklými ve starších čtvrtohorách. Význačný turistický cíl.
Nejvyšší skála z celkového komplexu Devíti skal
Právě na tuto skálu lze poměrně snadno vystoupat
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Nejvyšší vrchol Žďárských vrchů je každému školou povinnému dítěti známý kopec, Devět skal (836 m.n.m.). Vrchol je tvořen zajímavým členitým skalním útvarem, který je proto velmi vyhledávaným turistickým cílem. K Devíti skalám vede několik turisticky značených tras: žlutá značka z městečka Svratky, pokračující do Fryšavy, červená ze směru od Žákovy hory, která dále pokračuje přes další známé skály (Malinská, Drátenická) do vesničky Sněžné a modrá značka, která vede z útvaru Milovské Perničky a Čtyři palice, přes vesničku Křižánky. Skály jsou tvořeny migmatickými a biolitickými rulami. Celý útvar vznikl procesy mrazového zvětrávání ve starších čtvrtohorách. ...
Jan P. Štěpánek podle informační tabule na místě a drobnějších turistických materiálů, 30.8. 2006

Žďár nad Sázavou  (ZR)