Hrady.cz
Ochranná zeď z r.1897 postavená z lomeného kamene, 4 m vysoká a 521 m dlouhá. Chránila vlaky před šrapnely létající z nedaleké c.a k. vojenské střelnice. Zbytky střelnice se zachovaly ve formě zarostlých ochranných valů v lese před zdí.
Ochranná zeď střelnice
Graficke pismenko V městském lese na východním okraji Jindřichova Hradce stojí kamenná zeď, která v délce více jak půl kilometru lemuje známou úzkorozchodnou železnici. Zeď dnes působí poněkud tajuplně, ale kdysi sloužila jako obrana tratě před výbuchy na blízké střelnici. Lesem vede mnoho neznačených cest, ze značených je to žlutá při severním konci zdi a červená u konce jižního. Červená trasa je opatřena i informačními panely a vedena jako tzv. Jindrova naučná stezka.
Jiří Cukr, 29.8. 2006

historie

Zeď pochází z roku 1897 a je postavena z kvalitního lomeného kamene, je čtyři metry vysoká a 521 metrů dlouhá. Kdysi chránila vlaky a cestující v nich před šrapnely létající z nedalekého c. a k. vojenské střelnice. Zbytky střelnice se zachovaly ve formě dnes již zarostlých ochranných valů v lese před zdí. Terče jindřichohradeckých ostrostřelců jsou dnes umístěny ve sbírkách Muzea Jindřichohradecka. Zeď se stala také místem, na kterém se daří

informační panel naučné stezky, 29.8. 2006

Jindřichův Hradec  (JH)