Jakubčovické šance

Laudonovy šance, Jakubčovice u Hradce nad Moravicí
Terénní zbytky po soustavě barokních pevnůstek chránících cestu mezi Opavskem a Moravou. Postaveny rakouskou armádou v 80. letech 18. století.
celkový pohled ze západu
Tyto šance nalezneme na severozápadním okraji obce, bezprostředně pod rozhlednou.
24.8. 2006

turistické

Šance "Pod Příletem" jsou nejzachovalejší a nejpřístupnější ze soustavy opevnění v Jakubčovicích. Nacházejí se na severním okraji obce, značka k nim a k rozhledně odbočuje ze silnice na Opavu u hasičské zbrojnice.Neoficiální cesta vede přes soukromý pozemek za posledním domem obce. Dochovaná pevnůstka má lichoběžníkový, téměř kosočtvercový tvar, mírně protažený v ose V-Z. Je umístěna ve svahu tak, že západní konec je o výrazný kus

24.8. 2006

Jakubčovice - šance Pod Příletem
    Informace o šancích u Jakubčovic jsou skrovné, jedinou hmatatelnou informací je, že se při kontrole jejich budování (či dokončení) nachladil a na následky prochlazení zemřel rakouský generál Gideon Laudon.Na naučné stezce v obci se zmiňují o sedmi pevnůstkách, z nichž se dodnes dochovaly tři. Na mapě II. vojenského mapování vidíme zřetelně šest pevnůstek a další dva náznaky. Většina z nich je rozložena kolem severního okraje obce, jen jedna je

24.8. 2006
    Opevnění na Opavsku pocházející z 2. poloviny 18. stol.
    Obecně panuje mínění, že Šance u Jakubčovic patří do obranné linie budované rakouskou armádou v 80. letech 18. stol., a chránící nejkratší spojení Opavska s vnitrozemím Moravy. Tehdejší hlavní silnice snad vedla přes Bohučovice a Jakubčovice na Bílovec, případně Fulnek a odtud do údolí Odry směrem na Nový Jičín. (stejná trasa zřejmě sloužila k překvapivému útoku vojsk Jana Jiřího Krnovského na Fulnek a Nový i Starý Jičín již v době třicetileté

pevnost, bunkr
     Opava  (OP)