hrad Frumštejn

Frumenstein
Mohutný příkop a val zaniklého hradu s pravidelným, obdélným jádrem. Postaven asi na zač. 14. st. Hroznatovci. Páni z Frumštejna doloženi v letech 1357–1475, ve 2. pol. 15. stol. nejméně dvakrát dobyt, poté opuštěn, roku 1521 uváděn jako pustý.
Příkop s valem
© Prudký Martin, 03/2007
Graficke pismenko Nedaleko Hunčic můžete nalézt místo, kde stával hrad rytířů z Frumštejna a z něhož se dochovaly jen neznatelné příkopy. V roce 1467 byl dobyt královským vojskem a po roce 1520 se uvádí v pramenech jako pustý.
7.7. 2002

historie

Nedaleko Všerub u dvorce Strumpfhof řečeného na kraji výšiny ovocným stromovím posázené a v tu stranu k Lišťanům spatřuje se hradiště, v mnohém ohledu zajímavé. Není tu sice zdí a jiné zbytky se nespatřují, než příkopy a náspy do pravidelného čtverhranu založené, ale zvláštní je příjezd. Cesta šla od blízkých Hunčic nahoru a vedla na odstavec, na němž bezpochyby nějaká hospodářská stavení stávala. U rohu hradiště, který je k severovýchodu

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého (kn.13), 8.7. 2002
    Nevelký hrad Frumštejn stával nad potůčkem tekoucím z Hunčic ke Košeticům na okraji výšiny jihozápadně od Všerub a jihovýchodně od Hunčic, přístupné rovněž od někdejšího dvora a pozdějšího hostince zvaného Punčocha či též Červená punčocha. Jeho pozůstatky je však již obtížné nalézt. Nejasnosti o tom jsou i v literatuře, zaměňující Frumštejn za hrad Všeruby či kladoucí jeho původní místo ke dvoru Dohalicím u Radimovic. Správnost nynější

nepatrné zbytky zdí
     Plzeň-sever  (PS)