Hrady.cz
Mrazovým zvětráváním a samovolným rozpadem žuly vytvořené kamenné pole a suťoviska, pokrývající prudkou stráň k Vltavě. Zajímavá přírodní lokalita.
Čertova stěna
Graficke pismenko Zubatá hradba skal, tvořená dvojslídnou žulou rozpukanou do kvádrů bizarních útvarů. Mrazovým zvětráváním a samovolným rozpadem žuly, hlavně v dobách ledových a poledových, se některé kvádry uvolnily a sesypaly do údolí. Tak vznikla rozsáhlá suťoviska a kamenná pole pokrývající prudkou stráň až k řece Vltavě. Místy zde rostou borovice, často velmi neobvyklých tvarů.
Lokalita je přístupná ze silnice Vyšší Brod - Horní Planá, možnost parkování.
666 přírodních krás České republiky / Kartografie Praha, Soukup & David, 16.8. 2006

historie

Původně samostatné přírodní rezervace Čertova stěna a Luč byly roku 1992 sloučeny pod NPR Čertova stěna-Luč, rozkládající se na ploše 103,96 ha. Řeka si zde prorazila cestu mezi horou Luč na levém břehu a nižším žolovým masivem na pravém břehu a vytvořila zde strmý zářez s mohutným suťovým polem.
    16.8. 2006

Čertova stěna
    Podle staré legendy přišel pan Vok z Rožmberka málem o život při brodění divokého toku Vltavy. V posledním okamžiku však jeho kůň našel pevnou půdu pod nohama a svého pána z běsnícího živlu vyvedl. Pan Vok dal pak poblíž místa, kde téměř zázrakem vyvázl, vystavět z vděčnosti klášter, nazvaný Vyšší Brod. Takovéto zbožné počínání se však nic nelíbilo pekelným mocnostem. Čerti dali hlavy dohromady a vymysleli plán vskutku ďábelský - vybudují nad

přírodní scenerie
     Český Krumlov  (CK)