Hrady.cz
Spící kamenný lev na mohutném pískovcovém podstavci. Pomník padlým r. 1866 v bitvě u České Skalice v Rakousko-Pruské válce. Pomník je věnován setníku Emilu Riedlovi od 5. praporu polních myslivců a poručíku Adolfu Studničkovi od 77. pěš. pluku.
Spící lev
Graficke pismenko Spícího kamenného lva na mohutném pískovcovém podstavci nalezneme v lese zvaném Dubno. Z hlavní silnice se za Českou Skalicí odbočí přes trať, naproti autocampu Rozkoš. Před koncem lesa odbočuje modrá značka vpravo. Projdeme kolem tabulí naučné stezky a dubenské myslivny. Přímo za ní se odbočí vlevo (je tam rozcestník) a tam už je tento pomník vidět.
Vladimír Studecký, 16.8. 2006

historie

Pomník je postaven na společném hrobě asi 80 padlých. Je věnován setníku Emilu Riedlovi od 5.praporu polních myslivců a poručíku Adolfu Studničkovi od 77.pěšího pluku. V těchto místech probíhaly dne 28.6.1866 nejtěžší boje bitvy u České Skalice v Rakousko-Pruské válce. Rakouští myslivci svým útokem přes kopec u Zlíče zatlačili Prusy za dubenskou myslivnu. Od Klen postupující pruský pěší pluk č.58 však plnou silou zaútočil na prapory této

pomník, památník
     Náchod  (NA)