Hrady.cz
Historie spadá do 14. století kdy byl kostel založen spolu s městem. V roce 1635 vyhořel a v letech 1650- 55 byl zrekonstruován. Budova kostela je přestavěna v barokním stylu.
Vchod do kostela spolu s částí lodi
Graficke pismenko Při návštěvě Bělé pod Bezdězem jistě každého návštěvníka upoutá především místní zámek, ale již při bližší prohlídce města pozná každý návštěvník, že městečko má mnoho dalších klenotů historie. Například Kostel Povýšení Sv. Kříže se nachází ve spodní části Masarykova náměstí, hned vedle místního oddělení Policie. Naproti kostelu je neméně zajímavá budova děkanství. V okolí kostela je mnoho zeleně takže kostel působí jako oáza klidu a pohody uprostřed města. V dnešní době kdy se často zapomíná na tak působivá a příjemná místa jako je zdejší kostel a okolí, nabízející odpočinek a duševní vzpruhu. Já osobně jsem navštívil nejen zámek, ale i Kostel Povýšení ...
Aleš Marek, 22.8. 2006

historie

Založení kostela se odhaduje společně se založením města. Budova je gotická z první třetiny 14. století, lze odhadovat podle dochovaného presbytáře. V roce 1635 postihl kostel mohutný požár, který poškodil loď kostela a věž. V letech 1650–55 proběhly rekonstrukční práce a byla přestavěna loď s věží, současně byla dána kostelu barokní podoba. Budova je jednolodní, obdélníková s pětiboce uzavřeným presbytářem a s opěráky a hrotitými okny bez

Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek první. Československá akademie věd, Ústav teorie a dějin umění. V roce 1977 vydala Academia., 22.8. 2006

Mladá Boleslav  (MB)
    Bělá pod Bezdězem