Hrady.cz
Na vrcholu Ještědu na místé vyhořelého hotelu z počátku 20.st. vystavěna v l. 1966-1973 moderní věž s restaurací, hotelem a telekomunikačním zařízením. Její tvar navazuje na kuželovitý vrchol hory a dodává mu elegantní aerodynamickou špičku
Ještěd
Graficke pismenko Objekt na vrcholu Ještědu (1012 m n.m.) – nejvyšší hoře Ještědského hřbetu – byl vystavěn namísto vyhořelého (31. ledna 1963) hotelu z počátku 20. století. Stavba byla zahájena v roce 1965, do užívání byla předána v červenci roku 1973. Projekt věže navrhli architekt Karel Hubáček (mj. tvrůce návrhu budovy obchodního domu Máj/Tesco v Praze) a statik Zdeněk Patrman v letech 1963-1966. Stavba proběhla v letech 1966-1973. Za mimořádnou konstrukci i architektonický výraz získal v roce 1969 architekt Hubáček prestižní Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů. Stavba hotelu a vysílače patří k nejlepším ukázkám architektury sledující směr ...
J. Tůma, 17.8. 2006

turistické

Na vrchol Ještědu vede z Horního Hanychova jedna z lanovek Českých drah. Až na vrchol lze rovněž vyjet automobilem. Na vrchol nevede žádná z turistických tras, cca 500 m pod vrcholem je třeba se napojit na příjezdovou komunikaci.

věž
    rozhledna