Hrady.cz
Na výšině nad městem stála opevněná tvrz, středisko veselské větve Vartemberků až do r. 1438. Po r. 1745 tvrz přestavěna na barokní zámek. V r. 1835 vyhořel a Karlem Paarem upraven empírově. V r. 1950 začala jeho necitlivá adaptace na školu.
Původně zámek, nyní škola
© Pavel Vítek 09/2006
Graficke pismenko Obec Vysoké Veselí leží 14 km severně od Nového Bydžova a 18 km jihovýchodně od Jičína.. Původní název obce byl Veselí a to bylo již ve 13. století jedním ze středisek vartemberských držav v severních a severovýchodních Čechách. V letech 1283-1297 patřilo Benešovi I. z Vartemberka, v letech 1297-1312 Benešovi II. z Veselé a z Vartemberka. Na výšině nad náměstím, kde dnes stojí zámek, existovala patrně větší a dobře opevněná tvrz, pod níž ležela ves. V roce 1950 bohužel začala jeho necitlivá adaptace na školu, byla osazena nová typová okna a uvnitř vyzděny příčky. V letech 1967-69 byla osazena další typová okna ...

historie

Významným střediskem veselské větve Vartemberků bylo Vysoké Veselí až do roku 1438. Později se však správní role zdejší tvrze omezila jen na nevelký statek tvořený několika okolními vesnicemi. Před rokem 1522 získal statek a tvrz Mikuláš st. Karlík z Nežetic. Jeho dcera Anna se provdala za Mikuláše Bořka Dohalského z Dohalic a r. 1533 mu postoupila městečko Vysoké Veselí s tvrzí. Jeho syn Jan Bořek Dohalský z Dohalic zdejší tvrz renesančně

tvrz přestavěná na zámek
     Jičín  (JC)