Zaniklá tvrz v centru obce Bělá založená po roce 1426 Janem z Bělé, po roce 1648 postupně zaniká.
Pohled z jihu na místo tvrze
Graficke pismenko Tvrz stála ve východní části obce pod kopce s hospodářským dvorem. Nyní se nachází u silnice a cyklostezky Bělá-Závada poblíž fotbalového hřiště. Plánují se terénní úpravy místa, které patrně navždy zahalí toto místo do historie, kterou však archeologické nálezy mohou ještě obohatit. Poblíž tvrziště také léčivý pramen. Zajímavostí je to, že většina publikací nedokázala uspokojivě lokalizovat místo, kde tvrz stála, což se podařilo až panu Václavu Štěpánovi, PhD. při psaní publikaci o historii obce v roce, která vyšla v roce 2005. Dnes, v roce 2006 jsou v areálu bývalé tvrze prováděny úpravy terénu k vybudování víceúčelového hřiště. Možná se podaří najít i nějaké zbytky tvrze...
Roman Krejčí, 8.8. 2006

Počátky tvrze
    V obci nedaleko Hlučína byl již před výstavbou tvrze dvůr, kde sídlili páni z Bělé. Když Jaroslav z Bělé prodal panství svým synům Ježkovi a Janovi, nežili již všichni ve zmíněném dvoře, ale mladší Jan začal budovat po roce 1426 opevněnou tvrz. Podle pátrání Václava Štěpána, autora publikace o historii obce, stávala tvrz poblíž silnice Bělá-Závada, obklopená ze všech stran vodními příkopy, které jsou dodnes patrné, i když narušení stavbou

Roman Krejčí dle publikace: Štěpán, V. : Bělá očima staletí, Dějiny hlučínské obce, Bělá 2005, 8.8. 2006

Opava  (OP)
    Další tvrze