Hrady.cz
Původně gotická stavba z 14. století, postavena za Jana Lucemburského. Od poč. 15. stol. se majítelé rychle střídali. Opuštěna počátkem 17. století. Na konci 18. století přeměněna Mansfeldy v sýpku – poté už se vzhled a využití stavby nezměnil.
Nachází se nad Huťským rybníkem. V areálu parkují hospodářská vozidla. O historii se zmiňuje malá tabule na bráně.
3.4. 2003

historie

Dobříš je v pramenech uvedena poprvé r. 1252 jako královský statek, snad s nějakým obydlím pro vrchnost, neboť tu tehdy pobýval Václav I. Již r. 1262 však patřila Rožmberkům a r. 1321 Štěpánovi z Tetína. Výhodná poloha místa, v blízkosti Prahy, na Pasovské silnici a přitom uprostřed rozsáhlých lesů, přiměla Jana Lucemburského, že statek brzy znovu získal zpět a vybudoval tu hrad, který pak převzal správu nad několika vesnicemi, dosud

pověsti

Proslul řadou dochovaných pověstí. V jedné z nich se praví, že Vargač byl postaven na základech bývalého templářského sídla. Někteří z rytířů se v hradě zjevují, v příznivých dnech lze potkat i jezdce v bílém plášti s křížem na zádech. Projíždí krajem zcela tiše a kontroluje, zda je schovaný poklad řádu na svém místě. Úderem jedné hodiny mizí. (Fakticky doloženo to ovšem není, ale nic nebrání se o tomto přesvědčit. Pozn. red.)

Příbram  (PB)
    Dobříš