tvrz Zátiší

Kříženec
Ostrůvek v rybníce u obce Zátiší je pozůstatkem tvrze. Tvrz byla výslovně zmíněna na počátku 15.století. V rámci husitských válek byla tvrz dobyta tábority, kteří sem umístili vlastní posádku. Tvrz byla i se vsí po roce 1437 opuštěna a zpustla.
Tvrziště Kříženec
Vlastenecký pomník na břehu vodního příkopu.
Ostrůvek v rybníce u obce Zátiší v sobě ukrývá zbytky středověké tvrze Kříženec.
8.8. 2006

turistické

Kuželovité tvrziště o průměru 30 m se do dnešních dní vyvyšuje o pět metrů nad své okolí. Jeho opevnění tvoří rybník a bahnitý příkop. Za příkopem byl v minulosti situován okružní val. Tvrz se nachází na východním okraji obce Zátiší, na břehu vzdálenějšího rybníka. Tvrziště zdobí vlastenecký pomník vztyčený v roce 1992 na paměť tvrze.
    8.8. 2006

Z historie dávné:
    Prvním známým šlechticem, který se psal po místní tvrzi byl Vok z Buřenic , jinak z Křížence. Tvrz byla výslovně zmíněna na počátku 15.století, kdy byl místním majitelem Oneš Huler, seděním na Kříženci. V rámci husitských válek byla tvrz nejprve dobyta tábority, kteří sem umístili vlastní posádku. Ta se vyznamenala v roce 1423, kdy ji po mnoho týdnů dobývali husité pražští. Dle vyjádření kronikáře však: „více škody sami trpěli, než obleženým

Tábor  (TA)
    Šebířov