Věž pochází z 1 poloviny 14. století a vnější brána pochází z roku 1522.
Pohled od radnice
Graficke pismenko Asi 200 metrů z Masarykova náměstí je Česká Brána s pozůstatky městského opevnění. Ve věži byla otevřena prodejní galerie s turistickými předměty a současně je z věže i výhled na okolní město a na všechny okolní památky. Věž má okna do většiny světových stran, včetně výhledu na hrad Bezděz. Galerie je otevřena od úterý do neděle a to od 11. hodin do 17.00. Česká Brána je součástí historického bohatství Bělé pod Bezdězem a rozhodně stojí za návštěvu.
Aleš Marek, 8.8. 2006

historie

Česká brána je soustavou hranolové věže, která pochází z 1. poloviny 14. století a zbytkem opevnění. Věž je krytá střechou, která má jehlanový tvar a je přímo spojená s hradbami. Průjezd je klenutý a opatřený z obou stran masivními oblouky. Ve vnější části hradeb je brána z roku 1522.
    Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek první. Československá akademie věd spolu s Ústavem teorie a dějin umění vydala v roce 1977 Academia., 8.8. 2006

Rodiny s dětmi, Suvenýry
    brána, opevnění