Hrady.cz
Zámek z r. 1792 postavený Ondřejem Renardem v empírovém slohu. Dodnes zachováno původní schodiště do prvního patra, stejně jako dveře a okna. U zámku původní hospodářské budovy - konírna, kočárovna a sklad a při zámku zbytky parku.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 08/2006
Graficke pismenko Zámek v Hlavnicích se nachází poblíž kostela Nejsvětější Trojice Boží, napravo při průjezdové komunikaci Hlavnicemi ve směru Od Litultovic na Svobodné Heřmanice, asi uprostřed obce.
Budova zámku je nenápadná a nepatří mezi historicky významné budovy, svým vzhledem však bývalé panské sídlo nezapře. Díky nedostatku peněz a relativně jednoduché a stabilní stavbě neprošel žádnými velkými opravami a i interiér je zachován v původním stavu, dodnes je zachováno původní schodiště do prvního patra, stejně jako dveře a okna. Od roku 1990 je sídlem Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice.

Popis zámku
    Zámek z konce 18. stol., tvoří obdélníková patrová budova původně postavená v empírovém slohu. Obě průčelí jsou zdobena mělkým rizalitem, zakončeným trojúhelníkovitým štítem. U zámku zachovány původní hospodářské budovy - konírna, kočárovna a budova skladu. Východně při zámku částečně zachovaný park.
    Historie zámku
    Zámek nechal postavit roku 1792 původní majitel panství Ondřej Renard. V majetku potomků tohoto rodu zůstal až do roku 1810, kdy jej koupil Josef Gusnar z Komárna. Později se vlastníci střídali. Posledním majitelem byl syn Roberta Bayera František Bayer, který zámek vlastnil až do roku 1945, kdy mu byl zkonfiskován.

Opava  (OP)

Další zámky v okolí