Hrady.cz
Původně tvrz postavená za majitelů Dohalských v 17. stol., rozšířena za majitele Václava Veitha o jižní trakt a velký podsklepený sál. V letech 1877-90 sídlo za Emanuela Forstera přestavěno v duchu novoromantismu. Dnes zámku hrozí brzký zánik.
Od severozápadu
Střední část severního průčelí se již rozpadá
© Luděk Pitter 07/2006
Graficke pismenko Kojšice, dnes část Petrovic u Sušice, je osada o několika popisných číslech. Do Kojšic vede ze silnice II/145 prakticky jen polní cesta, která se asi po 200 m větví. Z tohoto místa již lze vidět střechu zámku. Zámek je nepřístupný, z velké části zakryt vzrostlým křovím a stromy, ve velmi špatném stavu.

Prvním majitelem zámku po roce 1945 se stal Sokol Sušice, který se o něj snad jako jediný řádně a svědomitě staral. Další držitelé, většinou státní podniky se o údržbu příliš nestarali a za posledního uživatele Školského úřadu v Teplicích, byl stav budovy již katastrofální. Je zajímavé, že dnes je stále v katastru nemovitostí jako majitel veden Sokol Sušice.

historie

Za zakladatele panského sídla v Kojšicích je považován Racek z Kojšic, zmiňovaný roku 1424 jako služebník pražského acibiskupa Konráda z Vechty a pozdější mincmistr v Kutné Hoře. Později se majitelé střídali a podrobnější informace pochází až ze 17. stol. Počátkem 17. stol. získali Kojšice členové rodu Častolárů Častolárů z Dlouhé Vsi. Ti zřejmě v Kojšicích založili mladší panské sídlo. Poslední z potomků rodu prodal roku 1676 Kojšice s

L.P. (Úlovec Jiří, Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, Libri, 2003, 1. díl, A - M), 27.10. 2006

popis

Jedná se o patrovou budovu téměř čtvercového půdorysu, krytou valbovou střechou. Východní průčelí s patrovým balkónem s průchodem. Nad balkónem je čtverhraná věžovitá nástavba zakončená cimbuřím. Při západnímu průčelí přístavek se dvěma komorami.

tvrz přestavěná na zámek
     Klatovy  ( KT)