Hrady.cz
Původně renesanční tvrz z poloviny 16. stol. upravená v 17. stol. na zámek, který byl přibližně koncem 18. stol. rozšířen o kapli zasvěcenou sv. Janu Nepomuckému a čtyřpatrovou věž s bání a hodinami.
© Luděk Pitter 07/2006
Graficke pismenko Obec Dolejší Krušec se nachází nedaleko Hartmanici. Zámek přestavěný s tvrze založené v polovině 16. stol. se nachází na nevelkém návrší vlevo od příjezdové komunikace do obce. Budeme-li po této komunikaci pokračovat dovede nás obloukem až k zamčené bráně zámku, kde taky silnice končí.
Věž zámku je vidět již z daleka a upoutá naši pozornost. Můžeme si ji všimnou např. i cestou do Pavlinova, odkud je zámek Dolejší Krušec také vidět.
30.7. 2006

Popis zámku
    Základem dnešního zámku je renesanční tvrz postavená v polovině 16. stol. o rozměrech asi 14,5 x 30 metrů. V první polovině 17. stol. došlo k přestavbě západního křídlo při jihozápadním nároží tvrze, jehož přízemí bylo klenuté a patro plochostropé. A ještě před rokem 1744 bylo postaveno jižní křídlo. V závěru 18. stol. došlo k zpevnění renesanční části zámku dvěma pilíři a zámek získal mansardovou střechu. V té době byla také založena při

L.P. (Úlovec Jiří, Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, Libri, 2003, 1. díl, A - M), 30.7. 2006
    Historie zámku
    Ves Dolejší Krušec je poprvé zmiňována a písemně potvrzena v 1. polovině 14. stol. Historie zámku však začíná až v polovině 16. stol., kdy se majiteli panství Dolejší Krušec stali Cílové ze Svojšic. Právě Beneš Cíl ze Svojšic je pokládán za zakladatele statku s tvrzí neboť již roku 1556 se připomíná s přídomkem na Dolejším Krušci. Ač se následník rodu Cílů, Heřman Cíl neúčastnil povstání, byl mu majetek v letech 1618 až 1620 odebrán a prodán

tvrz přestavěná na zámek
     Klatovy  ( KT)