Peklo

Zahrádky, Sosnová, Kvítkov
Národní přírodní památka chráněná od r. 1967, která vznikla hlubokým zářezem Robečského potoka do druhohorních kvádrových pískovců tvořících zdejší geologický podklad. Zbytek lužního lesa a významné hnízdiště ptáků.
Národní přírodní památka Peklo
Území chráněné od roku 1967 zahrnuje asi 4km dlouhou část území Robečského potoka mezi obcemi Zahrádky a Česká Lípa. Potok vytéká z Novozámeckého rybníka a zařezává se hluboko do druhohorních kvádrových pískovců tvořících geologický podklad oblasti.
Údolí má místy téměř svislé skalní stěny, na kterých se v důsledku zvětrávání vytvořily nejrůznější povrchové tvary (pseudoškrapy, voštiny, rozšířené pukliny...).
Meandrující potok zaplavuje opakovaně poměrně úzkou údolní nivu se zbytkem lužního lesa, kde v časných jarních měsících rozkvétají tisíce chráněných bledulí jarních. Hluboké údolí se zalesněnými svahy je rovněž významným hnízdištěm ptáků.
Tabule před vstupem do Pekla, 28.7. 2006

přírodní scenerie