hrad Boršengrýn

Borchengrün; Úbočí
R. 1374 získal Boreš z Oseka od Karla IV. povolení ke stavbě hradu na místě staré tvrze. Dokončen byl r. 1380. Po r. 1400 byl již pouze pronajímán jako léno. 1452 byl vypálen a rozbořen Chebskými jako odveta za přepadení vesnic. Nikdy nebyl obnoven.
Graficke pismenko Na místě, kde stával hrad, je možné nalézt náznaky hradních příkopů a valů. Nedaleko je starý židovský hřbitov. Pod hradem je rybník, ve kterém se dá dobře koupat. Nedaleko ve vesničce Podlesí je stálá výstava historického hasičského nářadí a přístrojů.
28.5. 2002

historie

Hrad Boršengrýn stával na skalnatém ostrohu při jihozápadním okraji dnešní vesnice Úbočí nad pravým břehem Kynžvartského potoka. Přistup k němu býval po jižní šíjové straně přerušené příkopem. Za ním se rozkládalo podélné předhradí, z něhož se zachovaly pouze nepatrné stopy po hospodářských budovách. Druhý, hlubší příkop dělil tuto část od menšího zadního hradu lichoběžníkového půdorysu. Podle vyobrazení z r. 1683 lze usuzovat, že zadní hrad byl

28.5. 2002
    Ves Úbočí spolu s tvrzí jsou poprvé doloženy r. 1360. Je pravděpodobné, že tvrz si zde postavili jako náhradní sídlo tehdejší majitelé zdejšího zboží Englhart a Albert z Kynžvartu po r. 1347, kdy byl jejich sídelní hrad Kynžvart zničen královským vojskem a jeho obnovení zakázáno. R. 1360 připadla tvrz a ves Úbočí jako součást kynžvartského zboží Albrechtovi Nothaftovi a od jeho synů získal toto panství r. 1373 Boreš z Týzmburka. Protože zákaz

nepatrné zbytky zdí
    Karlovarský kraj