Hrady.cz
Barokní dřevěný kostel postavený Kolovraty v l. 1691-2, upraven poč. 19. st., r. 1914 a na konci 20. st. Jednolodní stavba s trojbokým závěrem, sedlovou střechou a třípatrovým štítem. Před kostelem dřevěná stupňovitá zvonice a fara.
pohled od jihu
Graficke pismenko Pokud budete někdy cestovat Orlickými horami, určitě se zastavte v Liberku. V této pěkně upravené obci najdete kulturní památku. Je jí dřevěný kostel sv. Petra a Pavla, který spolu s farou a zvonicí tvoří jedinečný areál lidové architektury rychnovského regionu. Pozornému návštěvníkovi jistě neunikne značná terénní nerovnost v zahradě za farou - ano, je to příkop a val bývalého hradu Rychmberku.

Obdobné církevní stavby naleznete i v nedaleké Bělé a ve Slavoňově u Nového Města nad Metují.
A. Prokeš, 27.7. 2006

historie

Kostel sv. Petra a Pavla v Liberku byl postaven v letech 1691-92 za patronátu hraběte Jana Norberta Libštejnského z Kolowrat. Na počátku 19. století byl podezděn, k celkové obnově došlo roku 1914 a v nedávné době. Jednolodní stavba má trojboký závěr, sedlovou střechu krytou šindelem a třípatrový štít. Strop zajímavého interiéru s tribunou na pilířích pokrývají zdobné kazety. Barokní zařízení ze 17. a 18. století doplňují dřevěné plastiky

Pavel Imrich, Rychnovsko, Orlické hory a Podorlicko, památky a příroda., 27.7. 2006

Rychnov nad Kněžnou  (RK)