Hrady.cz
Raně gotický kostel založený spolu s městem kol. r. 1280, upravován pozdně goticky a přestavěn barokně po požáru města r. 1708. Samostatně přístupná kostelní věž s krásným výhledem na centrum města a zámek.
Kostel sv. Petra a Pavla od jihovýchodu
Graficke pismenko Městský kostel sv. Petra a Pavla na dnešním náměstí Republiky vznikl pravděpodobně již v době založení města v osmdesátých letech 13. století. Raně gotická stavba byla přestavěna pozdně goticky (dochovaný vstupní portálek), dnešní vzhled kostela je ovšem výsledkem přestavby barokní, vynucené r. 1708 požárem města a zřícením klenby hlavní lodi. Z této doby pochází i dochovaný mobiliář a varhany s třídílným korpusem. V kostele je pohřben první majitel Horšovského z rodu Lobkoviců Jan z Lobkovic a v předsíni jsou do stěn zasazeny další náhrobky významných měšťanů a církevních hodnostářů. Kostelní věž je přístupná samostatně ...