Hrady.cz
Terénní zbytky tvrze z pol. 14. století. Tvrz užívána do konce 17. stol. po připojení k Pakoměřicím r. 1694 opuštěna. Dochován obdélný pahorek o stranách cca 18 a 20 m a výšce cca 4 m.a nevýrazné torzo vodního příkopu.
Tvrziště Baštěk
Na tvrzišti vyrostl dům, který poškodil a zahladil podobu tvrziště.
Graficke pismenko Tvrziště v části obce Bašť se nachází ve středu osady Baštěk. Na vlastním pahorku tvrze je vybudován dům č.p.203. Tento dům stojí v blízkosti zastávky MHD – Baštěk.
24.7. 2006

Z historie:
    Ves Baštěk byla založena pravděpodobně ve 14.století. Sídlo majitele baštěckého zboží bylo postaveno asi ve stejné době. První nesporná zmínka je z roku 1396, kdy jej i se vsí vyměnili Aleš Škopek z Dubé s klášterem na Karlově. V první polovině 15. století je uváděn Václav Baštěcký z Lerojid, ve 40. letech 16. století se po ní psal Vilém Lužanský z Lužné. Od roku 1581 drželi Baštěk Hochhauzárové z Hochhauzu, kterým byla pro účast ve stavovském

Marek Skýpala, doplněno redakcí, 24.7. 2006

zaniklý