Hrady.cz
Barokní zámek vznikl přestavbou hospodářské budovy ve dvoře, který původně patřil cisteriáckému řádu, za hraběte Caesara Neuhause, asi v 17. stol. Na přelomu 18. a 19. stol. jej nechali empírově přestavět Pinové z Friedenthalu.
Jižní průčelí
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Přibližně ve středu obce, v její jižní části, napravo od místní komunikace jdoucí od Nového Dvora ve směru Zlatníky, se nacházel bývalý hospodářský dvůr cisteriáckého řádu. Snad již někdy v 17. stol. přestavbou hospodářské budovy vznikl nevelký,původně barokní zámek, který později prodělal řadu přestaveb.

Popis zámku
    Dnešní budova má obdélníkový půdorys, se střední dvoupatrovou 9ti osou částí k níž přilehají po obou stranách dvouosé jednopatrové části. Hlavní průčelí střední části je ozdobeno mělkým rizalitem členěným pilastry, zakončeným empírovým trojúhelníkovým štítem. Okna v přízemí s půlkruhovými a v patře s rovnými nadokenními římsami. V severním průčelí balkón v prvním patře. Mansardovou střechu ve střední části zdobí malá věžička.
    L.P.(Kolektiv autorů, Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II, Severní Morava, Nakladatelství Svoboda, 1983), 23.7. 2006
    Historie zámku
    Obec Stěbořice patří mezi nejstarší na Opavsku. První zpráva je již z roku 1220, kdy král Přemysl Otakar I. potvrdil jejich držbu cisteriáckému řádu, jež sídlil na místě dnešního Velehradu. Roku 1514 získali Stěbořice Bruntálští z Vrbna a roku 1589 je získali do dědičného vlastnictví. Od roku 1654 vlastní Stěbořice Neuhausenové. Právě hrabě Caesar Neuhaus zde s největší pravděpodobností nechal postavit menší barokní zámek. V roce 1729 se

Opava  (OP)

Další zámky v okolí