Hrází rybníka narušený reliéf tvrze, patřící k zaniklé osadě Lhota
Hlavní obrázek místa
Pohled od severozápadu přes příkop v jeho nejužším místě na vyvýšenou plochu jádra , snad vstupní část.
© Roman Řezáč 05/2006
Graficke pismenko Narušené zbytky tvrziště zvaného Lhota, která příslušela ke stejnojmenné zaniklé osadě, se nachází přímo na hrázi rybníka, asi 900 m severozápadně od středu obce Lipník. Polohu tvrze upřesnil a popsal M.Plaček, neboť její dřívější lokalizace nebyla přesná. Silnici spojující Lipník s blízkým Ostašovem lemuje kaskáda pěti rybníků na bezejmenném potoku. První rybník se nachází už přímo v Lipníku a tvrziště leží na hrázi (na straně dál od silnice) toho čtvrtého směrem na Ostašov, zvaného Vápeník. Je jasné, že stavba rybníku tvrziště zákonitě musela porušit a navíc pozměnila i původní okolní terén. Tvrz sice neměla žádnou výraznou polohu a díky dnešní hrázi ...

historie

Tvrz se poprvé připomíná v roce 1379, kdy se po ní píše Mrakeš. Dalším významný držitelem byl Michek. Tvrz se zmiňuje dále v roce 1437 a v roce 1500 v souvislosti s Lidmilou. Zmiňuje se i v roce1535, po té byla Lhota připojena k většímu panství a to zřejmě znamenalo její zánik.
    Roman Řezáč (dle Plaček, M., Nové a revidované lokality 2002), 21.7. 2006

Třebíč  (TR)