Hrady.cz
Za Jana Vrábského z Vrábí r. 1542 se uvádí tvrz. R. 1586 tvrz koupil císař Rudolf II. Za třicetileté války poškozena. Obnovena r. 1681. Před rokem 1844 přestavěna na sýpku a pak chátrala. V 50. letech 20. st. využita jako skladiště, tím je dodnes.
Graficke pismenko Vrábí je součástí Brandýsa nad Labem, vpravo od staré silnice směrem na Prahu.
Bývalá tvrz je mohutná budova, která byla po ztrátě svého původního určení přestavěna na sýpku, nyní je v soukromém vlastnictví a slouží jako skladiště.
V Brandýse nad Labem můžeme navštívit zámek a v druhé části souměstí, ve Staré Boleslavi, kostel sv. Klimenta a Václava, kde byl údajně zavražděn kníže Václav.
11.1. 2006

historie

Z Vrábí (v nejstarší době Vrabie, v 15. století i Brabie, od 16. století v dnešním znění) pocházel rytířský rod Vrábských nebo Tluksů z Vrábí, jehož první známí členové Rynard nebo Ryneš a Albrecht se připomínají už k r. 1360; v jejich jméně je zároveň první zmínka o Vrábí. Ve výčtu majetku ve Vrábí, z něhož věnovali r. 1397bratři Jan a Aleš z Vrábí roční plat k oltáři ve Staré Boleslavi, není tvrz zmíněna a zprávy o ní chybějí ještě skoro

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VII., Severní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1988, 12.1. 2006

Praha-východ  (PH)
    Brandýs nad Labem