Hrady.cz
Barokní zámek založený za Františka Filipa z Hodic počátkem 18. stol. a opravený a empírově upravený v první polovině 19. stol. za Jana hraběte z Tenczina, majitele vikštejnského panství.
Zahradní průčelí
© Luděk Pitter 07/2006
Graficke pismenko Barokní zámek z počátku 18 stol. stojí v jihovýchodní části obce Melč při pravé straně silnice na kraji obce ve směru od Radkova. Na mírně svažitém terénu v okolí zámku se rozkládá park na ploše 4,40 ha. Hlavní průčelí zámku je dobře viditelné ze silnici včetně erbu umístěného při severozápadním nároží. Zahradní průčelí a zajímavé východní průčelí se otvírá do parku, který není veřejnosti přístupný.
V dnešní době je využíván jako dětský domov a můžeme jen dětem z tohoto domova přát, aby je nepotkal stejný osud jako hrozí dětem z dětského domova v nedalekém zámku Dubová.

Popis zámku
    Přibližně sto let od svého vzniku byl barokní zámek za Jana z Tenczina v první polovině 19. stol. opraven do empírové podoby, kterou si dochoval dodnes. Zámek je tvořen jednopatrovou obdélníkovou budovou s mansardovou střechou. V zahradním průčelí je dvouosí mělký rizalit k němuž při západní straně přilehá válcová schodišťová věž. Průčelí je členěno pilastry. V přízemí valené klenby, patro je plochostropé.
    L.P. (Kolektiv autorů, Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II, Severní Morava,Nakladatelství Svoboda, 1983), 18.7. 2006
    Historie zámku
    Ves Melč je poprvé připomínána roku 1377 při dělení opavského knížectví. V držení opavských knížat, jako součást vikštejnského panství zůstala až do roku 1671. V té době je získala Anna Magdaléna, dcera Viléma Alexandra Oderskéhoho z Lidéřova na Vikštejně. Anna Magdaléna se po druhé vdala za Františka Filipa z Hodic, který Melč roku 1705 zdědil. Předpokládá se, že v té době byl v Mělči jen poplužní dvůr. Právě František Filip z Hodic je

Opava  (OP)

Další zámky v okolí