Hrady.cz
Běšinský zámek - renesanční tvrz, postavená za Adama z Běšin po roce 1580, byla původně trojkřídlá, z části dvojpatrová budova s arkádami na východní straně. Později barokně upravena a v 19. stol. přestavěna na lihovar a bytové jednotky.
Jižní křídlo
© Luděk Pitter 10/2005
Graficke pismenko Běšiny původním názvem Bessin, později Bieschiny či Biessiny leží v údolí při Drnovém potoku. Přímo v centru obce se dodnes zachovaly dva rybníky. Mezi rybníky a kostelem se nachází areál panských sídel. Jeho součástí je dnes ještě dobře rozpoznatelný běšinský zámek, tzv. "Nová tvrz" z 80. let. 16. stol. Objekt byl vážně znehodnocen v 19. stol., při jeho přestavbě na lihovar a bytové jednotky, přesto však stále nese znaky panského sídla.

Historie běšinského zámku
    Historie "Nové tvrze" - běšinského zámku je pravděpodobně spjata s Adamem z Běšin, který statek zdědil okolo roku 1580. Již roku 1602 se mluví o "Staré tvrzi" a o "Nové tvrzi". Po jeho smrti došlo k rozdělení statku, který však ještě naposledy roku 1620 spojila pro rod Běšínů Eva Běšínová, která se roku 1626 po druhé provdala za Adama Havla Koce z Dobrše. Toto manželství bylo bezdětné a statek tak přešel na Jaroslava Jáchyma Koce. Od roku 1678

L.P. (Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 17.7. 2006
    Popis
    Původně trojkřídlá z části dvojpatrová renesanční budova, na východní straně do dvora s patrovou arkádou. Středem hlavního křídla probíhala klenutá chodba s místnostmi po stranách. Někdy na přelomu 18. a 19. stol. byla barokně upravena a při jihozápadním nároží přistavěna patrová věž, kde bývala kaple. Zámek byl později poškozen úpravami v 19. stol, při přestavbě na lihovar a bytové jednotky. Byla snížena věž a budova upravena na jednopatrovou.

tvrz přestavěná na zámek
     Klatovy  ( KT)