Den boje za svobodu a demokracii
"Stará tvrz", nejstarší doložené panské sídlo v Běšinách, písemně potvrzené roku 1602. Její původní podobu neznáme. Dodnes se dochovala sýpka, pravděpodobně z 18. stol., při jejíž stavbě byla využita jedna obvodová zeď "Staré tvrze".
Od jihovýchodu
Sýpka obsahující zdivo původní Staré tvrze
© Luděk Pitter 10/2005
Graficke pismenko Obec Běšiny se nachází v místech, kde se již začínají zvedat kopce Šumavy, které tvoří jižní panorama obce. Samotná historie běšinského statku je spjata zejména s rodem rytířů Běšínů z Běšin. Přímo uprostřed obce při Ostrovském a Novém rybníku se nachází bývalá panská sídla později upravená na lihovar. Najdeme zde "Novou tvrz" - běšinský zámek a sýpku, která ve svém zdivu skrývá pozůstatky "Staré tvrze", poprvé písemně doložené roku 1602, nejstaršího doloženého sídla v Běšinách.

Popis "Staré tvrze"
    Původní podobu "Staré tvrze" neznáme. Ví se, že stávala v nároží poplužního dvora nedaleko kostela. Do současnosti se dochovala pouze jedna obvodová zeď "Staré tvrze", jako součást sýpky, neboť byla využita pravě při její stavbě přibližně v 18. stol.
    Historie "Staré tvrze"
    Za předka Běšínů je považován Jeník Mnich z Běšin, ten je poprvé zmiňován roku 1382. Jeho dědicem snad byl Milota z Běšin. Dále jsou počátkem 15. stol připomínáni Jiřink a Jan Hlávka z Běšin, patrně synové jednoho z výše uvedených Běšínů. Od roku 1579 měl podle některých autorů, tvrz Běšiny v držení Jindřich z Běšin, hejtman kraje plzeňského. Ten nad Běšinami nechal mimo jiné postavit nový kostel sv. Bartoloměje, protože starý vyhořel. Lze tedy

L.P. (Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 17.7. 2006

Klatovy  ( KT)