Hrady.cz
Ostrůvek v Ostrovském rybníku při areálu panských sídel v Běšinách mohl být nejstarším sídlem majitelů Běšin. Jde však jen o hypotézu jež má své opodstatnění, ale není prokázána.
Od jihovýchodu
Malý ostrůvek uprostřed rybníka mohl být místem, kde stála nejstarší z tvrzí.
© Luděk Pitter 07/2006
Graficke pismenko Areál panských sídel se nachází v centru obce Běšiny. Ze starých pramenů je zřejmé, že v průběhu historie stálo v Běšinách více panských sídel. Samotné Běšiny jsou poprvé připomínány až r. 1379, kdy byl statek rozdělen mezi Častovoje, Drslava a Sudu. Běšiny jsou kolébkou významného a rozvětveného rodu rytířů Běšínů z Běšin. Ti jsou však připomínáni až ke konci 14. stol. a v písemných pramenech je panské sídlo zmiňováno poprvé až roku 1602. Hovoří se o něm jako o "Staré tvrzi", dnešní sýpce. To vede některé autory k závěru, že v Běšinách stávala ještě další, starší tvrz, již začátkem 14. stol. Jako ideální místo se nabízí ...

Klatovy  ( KT)
    Běšiny