Hrady.cz
Karel Ferdinand Dobřenský z Dobřenic nechal před r. 1748 buďto přestavět starou tvrz, nebo postavil barokní zámek v jejím těsném sousedství. Je to jednopatrová barokní budova s mansardovou střechou a barokním portálem. Nyní v soukromém vlastnictví.
Průčelí zámku
Graficke pismenko Obec Neděliště leží 9 km severozápadně od Hradce Králové.
Zámek postavený na místě bývalé hořejší tvrze před r. 1748 je jednopatrová barokní budova s mansardou a stanovou střechou. Barokním portálem se vchází do zámeckých prostorů.
Zámek dlouhodobým využíváním Státními statky je značně zchátraly. Nyní je v soukromém vlastnictví. Střeží jej dva nepříjemní psi a v kleci v parku sídlí tygřice. Na zámku se začínají provádět restaurační práce.
Zámek je veřejnosti nepřístupný.

historie

Ves Neděliště se poprvé připomíná v r. 1143 jako majetek Strahovského kláštera. V r. 1226 zde sídlil Ctibor z Nedělišť. V r. 1346 náležely Půtovi z Turgova, v l. 1351–1367 dominikánskému klášteru v Hradci Králové, od něhož je získal Půta z Častolovic. V l. 1448–1450 je doložen Jan z Nedělišť jako stoupenec Jiřího z Poděbrad. V druhé polovině 15. nebo na počátku 16. století získalo Neděliště město Hradec Králové, v jehož majetku jsou doloženy

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, aktualizováno, 13.1. 2011

Proč strašívalo v nedělišťském zámku.
    Za hrabat Dobřenských z Dobřenic, kterým Neděliště patřily, hořívalo v kapli jasné věčné světlo. Jednou však liknavý zámecký správce dlouho nedolil olej do lampy, takže světlo zhaslo. Lidé na to upozorňovali, ale on toho nedbal, jen se na ně utrhl a šel si svojí cestou. Když nepomohli živí, poslechl mrtvé. Byl podzimní chladný čas a v kapli se již přes týden nesvítilo. Správce seděl po dobré večeři ve vytopeném pokoji a četl spokojeně zábavnou

popis

Pravidelná dispozice zámku, velikosti spíše italské předměstské vily, znamená, že zámek je nejspíše barokní novostavbou, než přestavbou staré renesanční tvrze. Pozůstatkem této tvrze byla spíše starší budova v blízkosti zámku, využívaná jako byty pro úředníky a služebnictvo, zbořená v roce 1936 – to už ovšem s jistotou říci nelze, protože po ní nezůstaly žádné stopy, na jejím místě je dnes zámecká zahrada. Budova zámku bývá někdy připisována

Iva Spurná (P. Vlček: Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, Libri, Praha 1999), 13.1. 2011

Hradec Králové  (HK)