Hrady.cz
1,5 km jihovýchodně od Rychnova nad Malší a 4 km západně od hraničního přechodu s Rakouskem se nachází zajímavý kostela a silné energeticoé místo Sv. kámen
Kostel Panny Marie Sněžné
Graficke pismenko Ke Svatému Kameni se dostaneme autem odbočením ze silnice České Budějovice - Linec před Dolním Dvořištěm směrem do Rychnova nad Malší. Zde před kostelem v Rychnově odbočíme vpravo na Svatý Kámen. Pěšky (na kole) se dostaneme z Dolního Dvořiště po červené trase cca po čtyřech kilometrech.
Název Svatý Kámen získalo poutní místo díky legendě, vážící se k balvanu, na němž se údajně zjevila Panna Maria. Německý název Maria Schnee beim Stein odráží zasvěcení kostela Panně Marii Sněžné. (Heiligen Stein).
webové stránky Českého Krumlova, 10.7. 2006

Svatý Kámen
    Poutní místo Svatý Kámen (německy Maria Schnee) je velmi staré místo. Zhruba 40 let se nacházelo zemi nikoho v hraničním pásmu a velmi pustlo. Je neuvěřitelné, jak se podařilo zdevastovanou stavbu rekonstruovat do dnešní podoby. Poutní areál zahrnuje kostel Panny Marie Sněžné, kapli nad pramenem a především jeho levou boční kapli. V boční kapli se nacházejí dva přírodní balvany vzniklé oddělením od jednoho. Větší z nich má dvě prohlubně. Kámen

Petr Vaculčík, 11.7. 2006

Český Krumlov  (CK)